dinsdag 17 juni 2008

Video

Thijs, Thijs en Sarah hebben ook filmpjes gemaakt, en die staan niet alleen op de website van de KHBO, maar ook op youtube.



maandag 9 juni 2008

"Ik wil mij sociaal engageren"

Thijs Dejonghe trok als student drie maanden naar Ecuador

WESTROZEBEKE - Drie studenten uit de lerarenopleiding aan het KHBO in Brugge trokken er voor 3 maanden op uit om een plaatselijk schooltje in de jungle van Ecuador te ondersteunen. Onder hen Thijs Dejonghe (23) uit Westrozebeke, bijgestaan door Sarah De Clerck en Thijs Caron.

Thijs Dejonghe (23), student aan de KHBO in Brugge, heeft een sterke interesse voor Latijns-Amerika. Eerder was hij reeds in Guatemala, onlangs trok hij samen zijn twee medestudenten Sarah De Clerck uit Snellegem en Thijs Caron uit Westende naar Ecuador. Toen hij op zijn zestiende de keuze maakte om de richting leefgroepenwerking te volgen, wist hij het zeker : "Ik wil mij sociaal engageren voor mensen die het minder goed hebben in onze maatschappij."

'Hulp met een hart'
Thijs kwam in contact met het project 'Ayuada Con Shungo', toen hij in 2005 op de cultuurbeurs in Roeselare was, waar hij voorzitster Anne De Bruyckere leerde kennen. 'Ayuda Con Shungo' (Hulp met een hart), een project opgestart in 2001, heeft als hoofddoel een volwaardig schooltje uit te bouwen en te voorzien van alle nodige didactisch leermateriaal. Daarnaast wordt elk kind met capaciteiten de kans gegeven om verder te studeren. Het verstrekken van medische hulp, het oprichten van workshops en het organiseren van voorlichtingsavonden over gezonde voeding, hygiëne en seksualiteit vormen de derde doelstelling. Thijs, zijn naamgenoot en Sarah vertrokken op 19 januari voor hun Noord-Zuidstage naar het Ecuador. Als vrijwilligers zetten zij zich drie maanden lang in voor de indianenkinderen uit het dorpje Chaupi Shungo, een klein dorpje ten oosten van de Andes, verscholen in de jungle van Ecuador. De studenten waren er om de taak van de juf te ondersteunen en hen te begeleiden bij het aanbrengen van nieuwe zaken. De juffen waren wegens lage betaling regelmatig afwezig.


Sarah gaf vooral Engelse les op school. Thijs en zijn naamgenoot zorgden dan weer vooral voor het didactisch materiaal voor de kleuterklas. De tijd buiten de schooluren spendeerden ze aan het opzetten van activiteiten voor de indianenkinderen. Voetballen met een in bamboestokken opgezet doel. Volleybal spelen, beachtennis, freesbee, zwemmen in de rivier, zandkastelen bouwen, baseball spelen, eigen schommels maken, enzovoort.

Participatie van bewoners
Een plaatselijke timmerman werd aangesproken om banken voor in de onthaalhoek te ontwerpen, net als speelgoedbakken, een rekje voor alle werkjes en ander materiaal. De studenten integreerden op die manier het 'hoekenwerk' van in het Vlaamse onderwijslandschap bij kleuters in Ecuador. Een onthaalhoek, timmerhoek en speelhoek vonden zo hun ingang in het plaatselijk schooltje. Veel van zijn tijd bracht Thijs door in de onthaalhoek, waar hij liedjes begeleidde met zijn gitaar. Ook de andere hoeken zoals een bouwhoek, puzzelhoek, poppenhoek, boekenhoek en knutselhoek, werden speciaal ingericht en voorzien van nieuw en duurzaam materiaal uit Ecuador zelf, met gelden van de vzw. Het project wordt in de eerste plaats financieel mogelijk gemaakt door de sponsoring van de provincie West-Vlaanderen en nog enkele grote acties van de Sint-Jansschool in Knokke, een aantal serviceclubs en individuele sponsors.

(Stijn Cappelle)
Meer informatie over het project 'Ayuda Con Shungo' vind je op http ://www.ayudaconshungo.be, of je kan het reisverslag nog eens nalezen van Thijs Dejonghe, Sarah De Clerck en Thijs Caron op hun blog http ://www.sarahthijsenthijs.blogspot.com

Weekbode regio Roeselare, 30 mei 2008