zaterdag 29 maart 2008

Welkom!


Charlotte meldt uit Graz dat haar paasvakantie al afgelopen is, maar dat de ontvangtsweek bijzonder leuk was. En lekker.

Bruna, parlement en schimmenspel


Utrecht is de Nijntje-stad bij uitstek, en Ilse heeft dat ervaren. Ook bezocht ze het Europese parlement (en Manneke Pis), en kreeg ze lessen over het gebruik van schimmenspel en over adaptief onderwijs.


Een goedgevulde halve week!

Tan + Zan


Blijkbaar zijn meerdere studenten van het paasverlof gebruik aan het maken om hun land te zien.


Hannes stak de zee over, om het andere deel van Tanzania (het eiland Zanzibar, tegenover het vasteland Tanganika) te zien.

Niet veel te zien, allemaal tempels

Een deel van de Indische dames is noordwaarts getrokken, naar Calcutta (moeder Theresa!), Agra en de Taj Mahal.

donderdag 27 maart 2008

Examens


In Kortrijk zijn ze aan de laatste loodjes begonnen: blok en examens.


Overigens hadden ze er nog een leuke activiteit op zitten: de presentaties van biografische interviews die ze zelf deden, met mensen die een leven lang in het onderwijs hadden gewerkt. Leuk, niet alleen om de inhoud, maar ook om de vorm. De enkele 'reguliere' studenten onderwijskunde sukkelden door hun presentaties vol moeilijke woorden, vallende voorbereidingsbladen en overladen grafieken. De voortrajecters uit de KHBO Lerarenopleiding daarentegen brachten boeiende 'lessen', met twee voeten op de grond.


En nu? Eerst studeren, dan kijken of ze volgend jaar in het werkveld stappen, dan wel verder studeren. Twee examens zijn open-boek examens, wat niet wil zeggen dat je er niet voor kan studeren. Ze geven een voorbeeldje van een examenvraag:


"Leg uit waarom het thans moeilijk is om de geschiedenis van de psychologie (als gedragswetenschap) te blijven zien in termen van een "progressief-lineair" verhaal. Dit omvat twee delen: 1. geef eerst aan waaruit zo'n progressief-lineair verhaal bestaat; 2. ontwikkel de argumenten op grond waarvan je zo'n verhaal kan problematiseren: wetenschapsintern zowel als wetenschapsextern."

Actieve observatie


Adelien doet aan stage, met twee beperkingen: ze doet dat in lagere scholen, terwijl ze eigenlijk in BASO zit, en het gaat om observerende stages. Blijkbaar ligt het in Frankrijk moeilijk om toestemming te krijgen voor uitzonderingen.


Maar eens op school verandert dat: men stopt haar bij de hogere klassen, en betrekt 'notre amie belge' bij de lessen. Volgende week staat ze zelfs bij 15-jarigen, en mag ze lessen 'assisteren'. Wel op school zijn om 7h50, en het Duits oppoetsen.

Accentklas


Baukje is nogal teleurgesteld over de Accent-klas in Schagen, waarvoor ze een sneeuwstorm voor heeft getrotseerd: het was een bijzonder chaotisch Open Leercentrum, waar volgens haar zelfs amper deftig werd lesgegeven.


Ze heeft ook Den Haag bezocht (Het Binnenhof! Madurodam!) en stelt haar internationale vriendenkring uit The Netherlands en Diemen (China, Finland, Canada, Hongarije, Korea) voor.

Gambiakoffer


Eva en Lise ontvangen nu het materiaal dat ze vóór hun vertrek per scheepscontainer naar ziochzelf hadden gestuurd.

En ze werken aan een Gambia-koffer voor het Oostendse onderwijs, een hele knappe manier van samenwerken tussen stedenband Oostende, twee stagiairs en de KHBO Lerarenopleiding. En een tastbaar resultaat van hun stage, dat bovendien zeker en vast door anderen gebruikt zal worden. Met het Brugse Noord-Zuid centrum zijn nu al onderhandelingen begonnen voor iets gelijkaardigs, volgend jaar.

Tenslotte melden de dames ook dat ze illegaal zijn gaan zwemmen.

dinsdag 25 maart 2008

Wiskunde en handvaardigheid


Hannes blogt opnieuw: over zijn herhaallessen wiskunde, het opstellen van examens (met typmachine!) en over de theoretische handvaardigheid.

Koortsig

Wie vertrekt, neemt best een reisapotheek mee. Na Ilse, Ilke en Lise, heeft nu ook Thijs hoge koorts. En een gemene spinnenbeet.

Verder lijkt alles goed te lopen in Ecuador: de speelplaats is heraangelegd, de examens zijn net afgelopen.

vrijdag 21 maart 2008

Kleren in een kooi

Ook Riet vertelt over haar vreemde stage-ervaringen in Tsjechië, op een ongedwongen manier.

Klee en Klimt


Liesbeth vertelt over haar eerste, vreselijke stage-ervaring in Barcelona (ook al in lager onderwijs!), en over het Comenius-project rond het werk van Gustav Klee en Paul Klimt, waarin ze betrokken is geraakt.

woensdag 19 maart 2008

Osterferien


Charlotte heeft verlof, maar ze vult dat goed op met studentenfuiven, bezoek aan het Kunsthaus van Graz, opdrachten en voorbereidingen. En haar eigen lessen, over België bijvoorbeeld.


De buitenlanders vallen niet zo goed mee, maar de Oostenrijkse medestudenten daarentegen, vangen haar héél goed op. En ze houdt van het Duits, meer nog dan van het Amerikaanse Engels waarin ze les krijgt.

Lage landen


Baukje heeft na hopen jeugdliteratuur ook de Nederlandse veerponten ontdekt - hoewel ze die anders spelt. En ze heeft hopen Hongaars bijgeleerd. Ook al in een geheel eigen spelling.

Ziek op reis

Het overkomt je niet alleen op Noord-Zuid stage. Ilse weet ondertussen ook hoe ambulances en ziekenhuizen in Nederland er vanbinnen uitzien.

10/40 voor taal


Ook Eva en Lise hebben examens moeten bewaken en verbeteren, waarbij ze ondervonden dat het verbetergemak belangrijk is (alles meerkeuze!) en de resultaten niet (iedereen gebuisd!).

Maar hun eigen tik- en spelvaardigheid is er niet op vooruit gegaan...

Hanne en Annelies (wier Gambiaans minder spelvast is). Over goede wil gesproken: de headmaster van hun school heeft voor de hoogste klas simpelweg de paasvakantie afgeschaft, opdat ze zich beter zouden kunnen voorbereiden op de overgang naar het secundair onderwijs. En de twee Belgische stagiaires vinden dat absoluut niet erg, om nog meer les te mogen geven.

De tussenstand


Hannes heeft een tussentijdse balans opgemaakt van zijn ervaringen in Afrika:

  • een sterk relativerings- en improvisatievermogen
  • een eentonig reproductief en weinig zinvol onderwijs (het cardiovasculair stelsel laten blokken in het lager onderwijs!)
  • de lijfstraffen, die hem meer en meer storen
  • en ondanks alles toch veel goede wil tot onderwijsvernieuwing, of zoals een Tanzaniaanse collega het zegt: Do we plan to fail or fail to plan?

En hij heeft ook prachtige foto's, van het Mikumi natuurpark.

Beeld


De prijs voor de mooiste foto's gaat dit jaar zeker naar Ecuador.

Goede Week


Ook Stefanie heeft op haar school de Goede Week beleefd, en veel intenser dan dat in Vlaanderen gebeurt. Ze heeft twee leerlingen betrapt op spieken voor haar examen, en is nu toe aan een welverdiende paasvakantie. Die - tenminste gedeeltelijk - in het teken zal staan van dino's.

maandag 17 maart 2008

Buddies


Riet heeft, na een uitgebreid dagboek, ook fotomateriaal op haar weblog gezet.


Ze toont er hoe ze les krijgt van de dubbelganger van Einstein, hoe ze samen met een Turkse student een prijs heeft gewonnen in het Tesco-winkelcentrum, en het systeem van buddies, waarbij je als buitenlander direct op touw wordt genomen door Tsjechische studentes.


Ze is er overigens ook lang niet de enige buitenlandse die er les in het Engels komt volgen: er zijn Nederlanders, Bulgaren, Turken, Slovaken, Finnen, Portugezen, Fransen en een enkele Taiwanese.

Toekomstige profs


Adelien heeft de omgeving van de Elzas nog wat verder verkend. Niet alleen zit ze er geografisch op de grens tussen Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en zelfs Oostenrijk (jaja!), maar ook het gezelschap van toekomstige leraren was internationaal.

zaterdag 15 maart 2008

Zoete inval


Ilse heeft heel wat bijgeleerd over inclusief onderwijs, zowel in Nederland (van een docent) als in de rest van Europa (van de medestudenten in haar internationale klas, van Litouwen tot Cyprus).


Verder heeft ze de hysterie rond de beruchte CITO-toetsen, die de overgang van basisschool naar secundair onderwijs bepalen, aan de lijve ondervonden tijdens haar stage, en ontdekte ze een 'kafé België' in Utrecht.

Schooljaren


Niet overal volgt men dezelfde kalender.


In India bijvoorbeeld, hebben ze deze week hun schooljaar afgesloten, hoewel de stage maar net over de helft is. Maar de dames daar hebben al een antwoord daarop klaar.

Hradec Kralove


Ook Riet heeft een weblog opgestart, over Hradec Kralove, waarop ze in één trek haar voorbije maand inhaalt.

En wist je al dat er vier studentes van die universiteit momenteel via de KHBO deelnemen aan de International Class?

woensdag 12 maart 2008

Ziek in Afrika


Eva en Lise zijn allebei ziek geweest, vreemd genoeg een keelontsteking in een tropisch warm land.


Maar ze zijn weer op de been, dankzij de goede zorgen van ziekenhuispersoneel (malariacontrole), gastfamilie en vooral elkaar.


Ze vertellen ook wat over het uitgaansleven in Gambia, en over het omgekeerde racisme waarmee ze geplaagd worden: blanken worden doorgaans lastiggevallen om geld.

Repas sénégalais, soirée belge


Adelien zit blijkbaar ook op culinaire uitwisseling.

dinsdag 11 maart 2008

QMR



Les Questions Morales et Religieuses zijn een typisch antwoord van de Elzas op het ontbreken van verplichte zingevingsvakken in de Franse curricula. In heel Frankrijk is er geen verplichte RZL, tenzij de QRM van Straatsburg. En die is volgens Adelien ongemeen boeiend.

Wat haar ook opvalt: docenten en studenten zijn er weinig vertrouwd met powerpoint, dat bij ons alomtegenwoordig is.

Ze nam ook een videootje op van haar zingende Senegalese kotgenote.

Keuken als ontmoetingsplaats


In Amsterdam, in uitgestorven studentenflats, kom je plots hele vriendelijke buren tegen in de keuken.


Om diezelfde reden zijn de geschiedenislessen ook ongelofelijk interessant: ze bieden een inzicht in de culinaire verschillen tussen Noord en Zuid, en verklaren wie er nu in godsnaam Hema-worst koopt. Baukje alvast niet.



Tip: Bij Baukjes weblog moet je eerst onderaan kijken, om het nieuwste te lezen.

Les, les en nog eens les


Volgens Wannes is het weinig boeiend, maar hij beschrijft het niettemin: de kleine successen bij leerlingen, de gesprekken met collega's (ook over lijfstraffen!).


Het gaat er blijkbaar beter! En hij bezocht wat feestjes, wat natuurlijk ook leesvoer opleverde.

Muzische week


De dames in Pondicherry - ondertussen met vijf, in plaats van zes - hebben op vraag van hun schooldirecteur een muzische week in elkaar gebokst rond België en Europa.


Omdat de examens en de schoolvakantie eraan komen, moeten ze op zoek naar andere stageprojecten in de buurt.

zondag 9 maart 2008

Kort nieuws uit Europa


Wegens tijdsgebrek, geef ik gewoon een kort overzicht van wat nieuw was dit weekend:


vrijdag 7 maart 2008

Depaepe en De Vriese


Bericht vanuit Kortrijk. Over geschiedenis van de gedragswetenschappen. Over hoe de voortrajecters zich voelen tussen alle andere studenten. Over het doorjagen van bladzijden, en zelfstudie. Over Engelse readers. En over de lessen van mijn vroegere promotor.

Livingstone


Hannes voelt zich een ontdekkingsreiziger, en bezocht daarom met enkele studentes van de Katho de laatste begraafplaats van Livingstone (David de dominee, niet Jonathan de zeemeeuw) en het bijhorende slavernijmuseum.

Nieuwe bestemming


Charlöttchen meldt ons dat ze goed is aangekomen in Graz: een prachtig stad in Oostenrijk, vol Tsjechische studenten. En ze mixt heel vlot Engels, Duits en Nederlands. Zelfs op haar weblog.

donderdag 6 maart 2008

Toledo


Toledo is niet alleen een mooie stad in Spanje, maar ook het electronisch leerplatform van de Associatie K.U.Leuven, waartoe we behoren.


Wie toegang heeft tot Toledo, vindt er een volledig overzicht van weblogs van uitgestuurde KHBO-studenten, vroeger en nu, van alle departementen, van Finland tot Malta. En verder.

Twee handen


Blijkbaar is het in heel Afrika lesvrije week geweest.

Hanne en Annelies bezochten Eva en Lise, en hoewel ze enkele tientallen kilometers van elkaar stage lopen, is het een wereld van verschil.

Wat ook opvalt: de hechte vriendschap die ontstaat tijdens zo'n stage in een vreemd land.

Stokslagen


Hannes toont in zijn dagboek hoe problematisch de onderwijsorganisatie in Tanzania is: uurroosters verdwijnen, leerkrachten gaan hun loon ophalen tijdens lesuren, studenten schrijven zich het hele jaar in en uit...

Hij heeft ook andere West-Vlaamse stagiairs ontmoet (die hij kende van de voorbereidingsdag in Leuven), en van een weekje schoolvakantie geprofiteerd om Dar en een wildpark te bezoeken.


En iets waar ook al andere studenten lerarenopleiding in Afrika het zéér lastig mee hebben: collega's geven er zeer frequent lijfstraffen, iets wat bij ons taboe is. Stuur je iemand als straf uit de klas, dan kan er van op aan dat een collega er een pak slaag aan zal toevoegen. Bij ons een taboe, daar een evidentie...

Bolivië


Niet iedereen heeft gemakkelijk toegang tot internet. Op veel Erasmus-bestemmingen is dat wel het geval, in India ook vaak, in Bolivië bijvoorbeeld niet (net als in Antwerpen, trouwens).


Maar dat heeft Stephanie er niet van weerhouden om nauwgezet een logboek bij te houden, en dat te illustreren met hopen foto's. Heel knap is overigens dat ze er zelf in geslaagd is om een zinvolle onderwijsstage te maken, van iets wat bij haar aankomst meer veredeld vrijwilligerswerk was. En dat zoiets door haar collega's geapprecieerd wordt.
Het is overigens politiek onrustig in La Paz...

woensdag 5 maart 2008

Eglantierstraat


Kris de Bruyne is niet de enige Vlaming die lyrisch is geworden van straatjes in Amsterdam.


Wil je het ook zien?

Lavabo


In Ecuador hebben ze enorm veel lavabo's in een klaslokaal. Meer dan er muren zijn.


En de meeste studenten lerarenopleidingen zitten nu halverwege, en maken een tussentijdse balans op van hun stage.

maandag 3 maart 2008

Belgen in het buitenland


Ze zoeken elkaar op.

Zo heeft Baukje een ontdekking in Amsterdam gedaan: de Belgische cultuurtempel De Brakke Grond, met prachtige toneelvoorstellingen. Gespeeld met een zachte G.

Rondleiden


Wie op Erasmus gaat, kan familiebezoek, of bezoek van docenten (Graz, Barcelona, Straatsburg, Hradec Kralové) verwachten.
Adelien gidste haar oma rond in Colmar, Straatsburg en de Elzasser wijnen, en hield er naast een hele hoop foto's ook een nat pak aan over.

En wie in het buitenland indruk wil maken met Belgische lekkernijen, heeft makkelijk kiezen...

Vreemde eend



Zoek de vreemde eend in de bijt!




Thijs, Thijs en Sarah zijn al ver gevorderd met het inrichten en uitwerken van een kleuterklas in hun schoolgemeenschap. En ze hebben wat exotische foto's gepost.


zondag 2 maart 2008

Techniek


Hannes meldt technische problemen, Liesbeth heeft die overwonnen.

Ze somt in tien punten de vóór en tegen van Erasmus in Barcelona op. En ze heeft een heleboel nieuwe foto's op haar myspace-pagina, waaar ik momenteel helaas niet aan kan...

Redelijk moeilijk


De voortrajecters stellen hun proffen voor, net als het alma-eten en zelfs hun avonturen met onderwijsminister Vandenbroucke...

Herkent u trouwens de persoon uiterst links op de foto?

zaterdag 1 maart 2008

English in Amsterdam


En Baukje schrijft over de prachtige nieuwbouw (een parallel met de KHBO in Brugge) en over haar Engels bij de Noorderburen.

Klompen uit Rotterdam


Ilse stuurde deze foto uit Rotterdam.