maandag 5 januari 2009

2009


Studenten van de KHBO zwermen dit jaar uit:

De Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) en haar voorgangers steunden al enkele decennia ontwikkelingsprojecten, o.a. van de Broeders Xaverianen in Likasi in Oost-Kongo en van ziekenhuizen in Chili. Maar sinds 1998 kunnen studenten er ook op stage. Ze lopen hun laatstejaarsstage dan geheel of gedeeltelijk in Zuid-Amerika, Afrika of Azië.

Vooral in het departement Lerarenopleiding neemt het aantal kandidaten een hoge vlucht: dit jaar 12 van de 14 KHBO-studenten, naar 7 verschillende bestemmingen. Daarnaast trekken twee studenten van het departement Gezondheidszorg erop uit. De studenten uit Assebroek, Loppem, Houthulst, Veurne, Leke, Oudenburg, Zonnebeke, Blankenberge, Diksmuide, Moorslede en Zeebrugge trekken naar India, Rwanda, Senegal, Gambia, Zambia, Tanzania en Zuid-Afrika.

GAMBIA
Elke Verplancke (Assebroek, bachelor in lager onderwijs) en Berdine Joos (Houthulst, bachelor in lager onderwijs) gaan een project voortzetten van Hanne Kindt (Wevelgem) en Annelies Vercuysse (Aartrijke), de vorig jaar aan de uitbreiding van een school in Gambia hebben gewerkt. Het schoolproject, met wortels in Brugge Sint-Andries (http://www.picca.be/), is ingebed in de ontwikkeling van het hele stadje Kerr Sering. Elke en Berdine zullen vooral van de lessen Engels een werkpunt maken: hoewel het de officiële landstaal is, is het niet de moedertaal van de leerlingen. Ze zullen niet alleen in de school van Kerr Sering werken, maar ook samenwerken met een lokale lerarenopleiding.

TANZANIA
Ella Bultheel (Veurne, bachelor in lager onderwijs) en Jolien Michiels (Loppem, bachelor in lager onderwijs) doen beroep op Hannes Vuysteke, die vorig jaar bijna op dezelfde plaats lesgaf, en dit jaar meewerkte aan de voorbereiding van de Noord-Zuidstudenten.

ZAMBIA
Lies Cnockaert (Moorslede, bachelor in lager onderwijs) en Ilse Geldhof (Leke, bachelor in lager onderwijs) werken via de VVOB, de vzw Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en technische Bijstand. Ze zullen lesgeven in Kasama, maar tijdens de schoolvakantie in april ook in een ziekenhuisschooltje. Ook zij bouwen verder op de ervaring van drie KHBO-stagiaires, die al eerder in Kasama hebben lesgegeven.

SENEGAL
Evelien Gheeraert (Oudenburg, bachelor in kleuteronderwijs) en Stefanie Verhelst (Zonnebeke, bachelor in kleuteronderwijs) gaan in een school in Rufisque (bij Dakar) werken, die ze via SORA vzw (Izegem) hebben gevonden, een organisatie die totnogtoe vooral medische hulp leverde.


INDIA
Bart Deneire (Blankenberge, bachelor in ergotherapie) en Lorenzo Billiet (Blankenberge, bachelor in ergotherapie) gaan helpen in een Indisch gehandicaptencentrum dat nauw samenwerkt met Dominiek Savio in Gits. Naast basale zintuigelijke stimulatie (verwant aan snoezelen), willen ze ook een spelotheek en spel-ergotherapie voor jongere kinderen uitwerken.

RWANDA
Musha Vervaecke (Brugge, bachelor in kleuteronderwijs) en Grietkin Van Hove (Diksmuide, bachelor in kleuteronderwijs) zullen voor de stad Brugge een leskoffer ontwikkelen, die in de kleuterklassen kan worden gebruikt. Musha was in het voorjaar van 2007 trouwens onderwerp van het Eén-programma ‘Adoptie’. Ze zullen op drie plaatsen lesgeven, waarvan op de twee laatste plaatsen (in Kigali en Butare) onder begeleiding van de VVOB. Uiteraard blijven ze ver weg van Kivu-meer, dat de grens met Oost-Kongo vormt.

ZUID-AFRIKA
Steven Van Leirsberghe (Brugge, bachelor in secundair onderwijs) en Jonathan Nowakowski (Zeebrugge, bachelor in secundair onderwijs) gaan naar de Grooteschuur ‘mixed school’ buiten Kaapstad, waar middelbaar onderwijs wordt gegeven aan een zorgvuldig samengesteld leerlingenkorps van zwart, gekleurd, blank, arm en rijk.

1 opmerking:

Frankeliere zei

Laat alle leerlingen daar een goede ervaring opsteken, en een heel dikke proficiat voor hun moedige inzet die ze zullen leveren. Veel succes