maandag 9 maart 2009

Namen noemen

... is niet makkelijk in Tanzania. In de klassen van Jolien en Ella zitten Immaculate, Swahialy, Itaëli, Devota , Salvatory, Mpoki, Nasri, Milishi, Boniface, Deus, Samson, Goodluck, Godlisten, Innocent en Witness. Gelukkig hebben sommige ouders ook gekozen voor Simon, John, Jack, Frank, Anna, Nora, Diana en Lucy. Ook valt het niet mee om hen altijd te motiveren: soms dagen ze niet op, of nemen ze hun boeken niet.

Ella en Jolien leren hen dat ze afkomstig zijn uit Ubelgiji, waarvan de buurlanden heten: Ufaransa, Ujerumani en Uholanzi. Luxemburg bestaat niet in Kiswahili. Ook hebben ze de 'club-keuzevakken' voor de internen ontdekt: science club, debate club, drawing club en drama club. Voor dat laatste besloten ze een dramakoffer te maken.

Ze hebben al achter de rug: een spelletjesavond voor leerlingen, een rondleiding doorheen schoolkeuken, - bakkerij en -bibliotheek, een opendeurdag voor ouders, omgekeerde gastvrijheid (Mboka, die een avond stilzwijgend bij hen komt zitten), voorgaan in een Lutheraanse misviering (microfoon in de hand), leerlingen die hun haar komen vlechten, en een spontane loopwedstrijd met collega-leraars...

Geen opmerkingen: