vrijdag 29 februari 2008

Brugge in de Elzas


Adelien doet verslag van haar lessen in Colmar. Volgende week krijgt ze bezoek van haar Brugse docente Frans...

donderdag 28 februari 2008

Hoi hoi hoi


In een ongeëvenaarde stijl vertelt Lien over het voortraject Onderwijskunde, dat ze nu volgt.

Militairen, winkels en paarden


De drie in Ecuador hebben een hele hoop prachtige foto's ingeladen.

dinsdag 26 februari 2008

Voortraject


Bij de kersverse weblog van het voortraject onderwijskunde sukkelt men met een writer's block: teveel op om te sommen, niet weten waar te beginnen.

Met het personeel misschien? Er zijn niet alleen proffen, maar ook assistenten...

maandag 25 februari 2008

Zwemmen in het Frans


Adelien heeft in Colmar genoten van haar vakantieweek in het Frans, en is bevriend geraakt met Yacine uit Dakar, Senegal. Nu haar kotgenoten terug binnenlopen, stelt ze hen één voor één voor.


Net als de keuken van de Foyer Sainte-Marie...

Visueel


Baukje heeft - wellicht al een tijdje geleden - een heleboel foto's op haar weblog gezet: bezoekers, Amsterdam, haar kamer (géén 'kot'!), de weg van en naar de Educatieve Hogeschool van Amsterdam...
En de Nederlandse gastronomie, natuurlijk.

Vocational Skills and Class 7


Ook Hannes heeft wat schade in gehaald op zijn weblog: verhalen over bussen, over Afrikaanse eten, en over het kluwen om aan een deftige lesopdracht te krijgen (herinner u de administratieve last van de examenzittijd).


Die heeft hij ondertussen ook: leraar Vocational Skills (handig!) en titularis van klas 7. In tegenstelling tot wat het nummer doet vermoeden, zitten er slechts vier leerlingen in...

English, all levels

Stefanie heeft haar weblog flink aangevuld - ze raakt niet vaak tot bij internet, maar als ze er raakt, heb je leesvoer zat.

Ze heeft het o.a. over de omstandigheden waarin ze woont, het wel en wee van de veestapel, maar ook over de Engelse lessen die ze in alle klassen van zowel de lagere school als het college geeft, en over de reacties van de leerlingen en scholieren op haar didactiek.

Voortraject Onderwijskunde

Ook de vijf studenten van de KHBO die dit jaar het voortraject Onderwijskunde in Kortrijk volgen, hebben ondertussen een weblog aangemaakt:

http://onderwijskundekortrijk.blogspot.com/

zondag 24 februari 2008

Rotterdam


Ilse bezocht in klasverband de haven van Rotterdam, en kon honderduit vertellen over de haven van Zeebrugge, en pikte heel wat op over het werothema Bruggen. Over Brugge gesproken, ze is weer eventjes thuis, want het is vakantie in Utrecht.

Banjul

Eva en Lise hebben nu geleerd op Afrikaanse wijze les te geven, nas scha en schande toen hun mentor een dagje ziek was. Bovendien zijn ze nu ook Afrikaans gekleed, leren ze Afrikaans koken (altijd voldoende voorzien voor hongerige vreemden die plots binnenvallen) en hebben ze Afrikaanse leeftijdsgenoten-vrienden.

Als extra lasten ze het verhaal in van Eva waarin ze vertelt hoe je reuzenkakkerlakken vangt.

Auroville


De studentes in India geven les in Pondicherry, in Zuid-Oost India, maar ze verblijven iets noordelijker, in de experimentele stad Auroville.
En dat stadsgedeelte hebben ze onlangs verkend: een Unesco-stad met een bevolking van over de hele wereld, met een bijzondere stadsplanning en hele knappe designstudios. Ze hadden spijt dat ze 's avonds weer hun lessen moesten voorbereiden...

Engelse dierenwereld


Sarah, Thijs en Thijs geven niet alleen les in Ecuador (zie de titel hierboven), maar ze knappen ook de lokalen van hun schooltje op, en ze bezochten heel wat andere scholen, om de manier van werken te vergelijken. En ze maakten een uitvoerig verslag van de afgelopen maand.
Bovendien kwamen ze een paar Mechelse BASO-studenten tegen...

Vanavond


Vanavond keert Lore terug - en je vindt een eindconclusie van haar stage in Gambia op haar weblog.

zaterdag 23 februari 2008

International Class



Nieuws uit de International Class, geschreven voor de Internationale Nieuwsflits van de Lerarenopleiding KdG:



Hallo! – Serwus! - Dobrý den! – Hoi! - ¡Hola! - Grüss Gott! – Merhaba! – Olá! - Dobar den!

Een hartelijk welkom, dat kregen de studenten van de International Class 07-08 op 11 februari van Lieve Desplenter. Tot 11 mei zal de Pothoek de uitvalsbasis zijn voor de 22 studenten uit Oostenrijk, Turkije, Spanje, Nederland, Polen, Tsjechië, Portugal, Bulgarije en Macedonië. Zeven Vlaamse studenten uit de lerarenopleidingen van onze Interactumpartners (KHBO, KHK, EHSAL) en van onze eigenste KdG maken het IC-plaatje volledig.


Onder het motto Come and study in Flanders doorlopen ze 4 modules:



  • Communication, expression and emotion (Denise Nieuwejaers en Ludo Vandael)
  • Flemish culture and expression (Steven Debaere en Hilde Mouton)
  • Diversity and education (Greet Cuyt en Chris Dumon)
  • Teaching in Europe (Raf Sondervorst).

Geen boreling zonder meter en/of peter. Voor de International Class hoefden we echter niet ver te zoeken. Maandagmorgen tijdens het onthaal gaf Monique Vermeulen al acte de présence als godmother met een enthousiaste uiteenzetting over The characteristics of a good teacher. Volgende actie onder haar leiding is een bezoek aan – nee, niet Brugge, maar – Gent.

De buitenlandse studenten worden 2 dagen op sleeptouw genomen door 21 PBSO-ers die stage lopen in een secundaire school. Zo zien ze de opleiding en het Vlaamse schoolleven ook eens van binnenuit. De tweede week wordt afgesloten met een 'international eat-drink-taste-smell-dinner' op de campus in de Pothoek. Mmmm.

Denise Nieuwejaers beet de spits af. Maandagnamiddag zorgde ze voor een korte actieve introductie en dinsdag vertrok het internationale groepje voor 4 dagen naar Ronchinne, in de Condroz. De oude kasteelhoeve bood het kader voor een ervaringsgericht programma. Het doel was de studenten te laten kennismaken en te confronteren met zichzelf, de anderen en uitdagingen zoals oriëntatielopen, speleologie, VTT, hedendaagse kunst, samenwerkingsopdrachten, huishoudelijke activiteiten, lesgeven in een basisschool, oplossingen zoeken, ...

Naast actie was er ook ruimte voor reflectie, luisteren, empathie, ruimte laten voor elkaar, erkenning geven. De ervaring en de terugblik daarop waren de ingrediënten om (metacognitief) te leren. En of het goed geweest is!

Ludo Vandael gooit het over de boeg van Culture & youth subcultures: "Antwerpen is een metropool van verschillende culturen. In onze IC klas zitten studenten uit 10 verschillende landen en culturen. Hoe kijken we naar die verschillende culturen? Zijn er stereotypen?" Daarna trekken we, gewapend met een digitale camera, op zoek naar de 'Belgische cultuur' in Antwerpen.

Tenslotte gaan we dieper in op jongeren en hun leefwereld. In internationaal samengestelde werkgroepjes komen we meer te weten over jongerensubculturen. Hip hop, straight-edge, gothic, ... hebben dan geen geheimen meer!"

vrijdag 22 februari 2008

Erasmus-aanbod KHBO LER

Momenteel werken we samen met de onderstaande opleidingen, en we zoeken er nog eentje in Groot-Brittannië.

  • Zwolle: http://www.kpz.nl/: Eén van de beste PABO’s in Nederland - Internationale minor over multiculturaliteit in onderwijs, en over verschillende visies op onderwijs (dalton, montessori, jenaplan, steiner, …) - Stages in scholen
  • Utrecht: http://www.hsmarnix.nl/: Internationale minor The Netherlands, met modules over Europese onderwijssystemen, maar evengoed praktisch-didactische opdrachten (videodocumentaire, educatief pakket) - Ook stagelessen (in het Nederlands)

  • Amsterdam (N): http://www.hva.nl/: Wereldstad - Internationale minor The Netherlands, over verband tussen cultuur en onderwijsAantal Nederlandstalige keuzevakken, waaronder bijv. jeugdliteratuur

  • Ribe (DK): http://www.ribesem.dk/: Zeer mooie, moderne campus dichtbij Duitsland (Hamburg) - Engelstalige creatieve vakken, Engels als tweede taal (ook stage, ook in kleuter- en lager!) en soms ook andere vakken - Sterke nadruk op persoonlijkheid en enthousiasme

  • Osnabrück (D): http://www.uni-osnabrueck.de/: jonge, maar grote en prestigieuze universiteit - Engelstalige minor in Education in Social Heterogeneity - Duitstalige keuzevakken (muziek, theologie, islam)

  • Gdansk (P): www.ug.gda.pl/en: beroemde universiteit - heel aanbod aan lessen in andere talen - ook aparte faculteit Foreign Language Teacher Training

  • Kielce (P): http://pu.kielce.pl/site/1069: relatief jonge, maar grote universiteit - ook mogelijkheid om Pools te studeren

  • Lille/Douai (F): http://www.lille.iufm.fr/ : Nabij (pendelen kan!) - Lessen en stages in Frans, Nederlands als tweede taal (ook voor nieuwkomers)

  • Straatsburg/Colmar (F): http://www.alsace.iufm.fr/: op drielandenpunt Frankrijk-Duitsland-Zwitserland, vlakbij Basel en Zurich - twee- en meertaligheid in het onderwijs - veel stagemogelijkheden

  • Hradec Kralova (CZ): http://www.uhk.cz/: Engelstalig programma, zeer mooie campus

  • Graz (A): http://www.phst.at/: Engelstalig programma, met veel stage-ervaring èn een internationale week

  • Innsbruck (A): http://www.ph-tirol.ac.at/

  • Barcelona (E): http://www.uab.cat/: Engelstalig programma, met eventueel keuzevakken in het Catalaans

donderdag 21 februari 2008

La petite France


In Oost-Frankrijk geniet Adelien van uitstappen tijdens haar krokusvakantie. Straatsburg is een stad vol vakwerkhuizen, kanalen en hier en daar bijzonder interessante organisaties: Europees parlement, Instituut voor de Rechten van de Mensen...

Nederlandse ervaringen



Baukje heeft een hele hoop aangevuld op haar weblog.
  • Ze heeft haar Nederlandse medestudenten aangetoond dat er ook Vlaamse jeugdschrijvers bestaan.
  • De lesstijl is er radicaal anders: weinig uitleg, veel discussies en opdrachten, veel portfolio's samenstellen, en weinig parate kennis verzamelen
  • Ze maakte een documentaire over een uitstap met het openbaar vervoer naar Utrecht (dag Ilse!)
  • In Amsterdam verzamelen internationale studenten op dinsdagavond, dankzij de ISN
  • Een fuifzaal op een elfde verdieping
  • Nederlanders zijn heel open (video-interviews op de trein), buitenlanders niet (na twee weken nog amper contact met ganggenoten).

NL versus BE

ILse heeft na een maand Utrecht een vergelijking gemaakt. En ze is aan een stage begonnen, waar haar Vlaams (allez!) leidde tot grote hilariteit bij haar leerlingen (alli!) - maar het was een onvergetelijke ervaring.

woensdag 20 februari 2008

Lisa en Haddie


Lisa en Haddie zijn opgeschoten met hun gedifferentieerde niveaugroepen Engels en wiskunde. Ook krijgt de bovenverdieping van hun school meer vorm. En ze hebben deze (korte) week:

  • schrammen op hun benen opgelopen
  • djembé-les gekregen
  • Frans, Engels en Nederlands door elkaar gesproken
  • gevisualiseerd wat lekker en niet lekker is
  • zich bekwaamd in het uitspreken van de namen van hun leerlingen

dinsdag 19 februari 2008

Voor de klas in Banjul


Eva en Lise stonden vorige vrijdag in De Zeewacht, in een dubbel artikel. Eentje ging over het bezoek van een Oostendse klas, o.a. begeleid door de vader van Lise, en een ander over de twee KHBO-studentes en hun onderwijservaringen (elke dag met de taxi naar school!)


Straatsburg, Bazel, Freiburg, Zürich


Adelien geniet van een tweede vakantieweek, met zowel bezoekjes aan een melkveebedrijf (samen met haar vriendin, een Senegalese studente biochemie) als aan de wereldsteden in de nabije omgeving.

maandag 18 februari 2008

Geen nieuws


Geen nieuws uit India, enkel nieuwe foto's, waaronder een groepsfoto in sari.

Via mail


Hier nog steeds alles ok. We zijn erin gevlogen: de Engelse les draait op volle toeren en de kleuterklas wordt onder handen genomen. We zijn momenteel aan het schilderen.

Voor meer nieuws: zie onze blog.
Met vriendelijke groeten,

Thijs C Thijs D Sarah

Belgen in het buitenland


Ze zoeken elkaar blijkbaar op. Zo ook Liesbeth, die langs alle kanten Vlamingen en Nederlanders ontmoet. En het weer is er beter, dan de foto doet vermoeden.

Op de strepen staan


Stefanie is door haar eerste weken geworsteld, en is erin geslaagd om foto's in te laden.

Naast de frequente stroom- en waterpannes, werd duidelijk dat ze als hulpje werd ingezet, omdat haar Castilliaans niet goed genoeg was. Na een gesprek met de directeur, kreeg ze eindelijk Engelse lessen toegewezen, die ze nu vol enthousiasme voorbereidt en geeft. En ze mag haar haarkleur verklaren.

Laatste week

Lore heeft bijna gedaan, en heeft - zoals blijkbaar alle vroedvrouwen op stage - zeer sterke verhalen. De hoofdzuster - sister - van dienst liet het deze week herhaaldelijk afweten, waardoor heel wat verantwoordelijkheid op Lore's schouders terecht kwamen.

Ze heeft op twee maanden tijd zelf 23 bevallingen begeleid, en één kindje gaat voortaan als Lora door het leven...

zaterdag 16 februari 2008

Presidentieel onthaal


Eva vertelt uitvoerig over haar stagelessen, en de problemen met het wiskunde- en Engelsonderwijs in Gambia. Rekenen met tijd blijkt een probleem te zijn, wanneer het tijdsbegrip van de leerlingen niet echt sterk is, en 'keep quiet' roepen leidt er alleen toe dat de klas minstens even luid 'keep quiet' terugroept. Om van de stokjes van de leraren nog te zwijgen...

Ook hebben zij en Lisa zich een Gambiaanse tenue laten maken, omdat ze dit weekend samen met de president van het landje de onafhankelijkheidsdag vieren.

Senegal en Reunion


... bevinden zich momenteel in Oost-Frankrijk.

donderdag 14 februari 2008

Gifpark


Ilse hoorde in Utrecht een Belg een lezing geven over... België, en vond dat ze dat minstens even goed had gekund. En ze trok er met de klas op uit om een kinderproject rond een gesaneerd 'gifpark' te maken, met als centrale figuur een dementerende lantaarnpaal.


Binnenkort schrijft ze over haar actie-onderzoek, en er staat al heel wat over de internationale kliek waar ze deel van uitmaakt.

Zelfcorrectie


Teacher Highness (zo spreekt men in Kenia 'Hannes' uit) heeft het duidelijk naar zijn zin in Dar-es-Salaam, hoewel er van hem verwacht wordt om orde te scheppen in administratieve chaos: examens, toezichtbeurten, aanwezigheidslijsten, laatkomers...

En tussendoor leert hij de examenmoeë leerlingen wat spelletjes. Hetgeen hem zijn bijnaam opleverde...

woensdag 13 februari 2008

Banlieux


Adelien doet verslag van haar vakantieweek, waarbij ze de minder toeristische kant van Colmar ontdekte: betonnen woonblokken, en kazerne-achtige schoolgebouwen die vernoemd zijn naar Molière...

In beeld


Eva en Lise hebben heksentoeren moeten uithalen om hun foto's op hun weblog te laden, maar het is uiteindelijk gelukt. En het loont de moeite.

dinsdag 12 februari 2008

We gaan nog niet naar huis


Ondertussen zijn ook Hanne en Annelies zeer actief bezig in Gambia. Ze hebben materiaal aangekocht (vooral schriften en potloden), lessen gegeven over Engelse woordenschat en wiskundige verhoudingen en werken nu aan een differentiatie in niveaugroepen. En ze willen nog lang niet naar huis. Het enthousiasme spat van hun weblog af.

Oostendse leerlingen

Eén van de taken van Eva en Lise, was het opvangen van een klas Oostendse leerlingen in Gambia. Oostende heeft een zeer actieve stedenband met Banjul, en één van de manieren waarop dat wordt bedreven, is door leerlingen in contact met elkaar te brengen. Dus moesten de twee studentes naast hun lesactiviteiten, ook wat werken aan de uitwisseling.

En meer foto's


De Indische dames hebben ook hopen foto's op hun weblog gezet - waaronder een groepsfoto in hun werkkledij, de sari.


Foto-album


De Ecuadorianen hebben hopen foto's op hun weblog gezet: van insecten, van kinderen, van hun weekenduitstappen en van de klassen waarin ze werken.

Overigens een vreemd opschrift, niet?

zondag 10 februari 2008

Kort Erasmusnieuws


Kort, aangezien het zondag is...

Adelien heeft haar eerste stageles erop zitten, en kon haar mentor terecht wijzen, Liesbeth heeft eindelijk onderdak.

Kort nieuws uit het Afrika


Lore haar stage zit er bijna al op, Hannes komt op volle toeren.

zaterdag 9 februari 2008

Kerr Sering in de krant


Het project waar Hanne en Annelies stage lopen, stond gisteren in het Brugsch Handelsblad. En ze werden vermeld!

vrijdag 8 februari 2008

Waar naartoe?


Studenten kunnen vóór eind februari kiezen waar ze naartoe willen gaan in hun laatste jaar, door een mail of brief te sturen naar hun internationale coördinator. Hieronder staat een - onvolledige - greep uit de voorstellen.

In België

In Europa

Wereld

Sneeuw


Adelien zit in de sneeuw, niet eens zo ver van hier. En ze droeg sneeuwschoenen.

donderdag 7 februari 2008

De Nederlanden


Baukje volgt nu als Vlaamse de module The Netherlands in Nederland - best vreemd.

De studenten geschiedenis zijn er alleszins véél mondiger dan ze gewend is, en ook valt haar op hoe het jaarklassensysteem er is doorbroken: studenten zitten samen per vak, niet per jaar. In eenzelfde groep zitten eerste-, tweede-, derde- en vierdejaars studenten.

Hoog in de bergen


Stefanie houdt een minitieus dagboek bij - hoewel ze eerder zelden aan internet geraakt. Je kan er lezen over het leven op grote hoogte, over carnavalszuipen in Zuid-Amerika, soep-met-lichaamsdelen en over hoe je als leraar ook een echte papierwinkel moet openhouden.

Hakuna Matata


Ook Hannes is op zijn plek, een bijzonder mooie nog wel, in Oost-Afrika. Al heeft hij Belgisch weer meegenomen.


Nog maar net genezen, amper hersteld van een jetlag, heeft hij al lesgegeven. De leerlingen leerden wiskunde, de leraar Engels en Swahili.

woensdag 6 februari 2008

Overvecht



Ilse weet ondertussen alles over Utrecht. En dat mag je letterlijk nemen. Eén van de modules toont hoe je een stad vanuit alle perspectieven kan ontleden met je klasgroep. Enorm boeiend, ook voor volwassenen.

Volgende week begint haar stage.

Ondertussen is ze wel een camera kwijt, en een recept rijker.

La douce France


Met Frankrijk zijn er twee problemen, volgens Adelien:

  • ze hebben er vaak vakantie (twee keer twee weken, op drie maand tijd)
  • het is er zo gecentraliseerd, dat niemand meer weet wat er waar gebeurt

Ze zit in Colmar, het Venetië van het Midden, en daar zit blijkbaar de BALO-opleiding, terwijl de BASO-studenten in Sélestat zitten, iets naar het Noorden. Net om die reden hadden we Rijsel vermeden, maar blijkbaar tevergeefs. Maar er is, zoals bij alle Erasmus-uitwisselingen, al een mouw aan gepast.

En Adelien lijkt tevreden... De eerste lessen waren interessant, ze zit er in een internationale studentenbende, en de eerste foto's zijn gemaakt - de zon schijnt er op het vrijheidsbeeld*!

* Voor de kenners: La Liberté éclairant le monde

dinsdag 5 februari 2008

Oerhollands

Baukje was op introductieweek in Nederland, en zag al een hele hoop Nederlandse clichés bevestigd: de namen, de openheid, de schaatskunsten, de karaoke en... de eetgewoonten.

Differentiëren met 50


Ook Eva en Lise zijn aan de slag, en ook hun internetverbinding is niet schitterend.

Maar ze hebben al observatielessen achter de rug, zijn al zo ingeburgerd dat zij de 'Belgen' (lees: ander Belgen) mogen rondleiden, en ze beginnen volgende week met hun eigen lessen, in het tweede en het vijfde leerjaar. En ze hebben een plan: proberen te differentiëren. Zij het in klassen van vijftig tot zestig leerlingen.
Hanne en Annelies hebben al hun eerste leservaringen achter de rug, in even grote klassen (zie foto). Ze hebben al wiskunde gegeven in het Engels, hetgeen twee vakken in één klap vangt. Ook ondervonden ze al dat visualiseren (het honderdveld!), speelse werkvormen (een alfabetslinger) en interactief werken (werkboeken en potloden met gummetjes) enorme effecten hebben - meer dan het opdreunen van leerstof.

Shuri en sari


Het eerste wat de zes Indische dames moesten doen, was zich klederdracht aanschaffen. Want om les te geven, moet je toonbaar zijn. En ze hebben met Mr. Charles, het schoolhoofd, afspraken gemaakt over hun lesopdrachten. Volgende keer hebben ze het over die Mother Teresa High School.

Observatielessen en tarantulla's doden


Sarah, Thijs en Thijs zijn ondertussen al geïnstalleerd in Chaupi Shungo, waar ze hun eerste lessen achter de rug hebben. En nog veel meer. Hiernaast zie je hun schoolgebouw.

Taxi en deurgat


Lore vindt haar draai, en assisteert bevallingen op de meest onmogelijke plaatsen. En ze doet verslag van een welverdiende rustweek.

maandag 4 februari 2008

Coca is good for you


Stefanie is aangekomen en was compleet uitgeteld, zowel door jetlag als door de hoogte van La Paz (4080 m). Gelukkig waren er militairen in de buurt voor haar bagage (zie hieronder). En er is zoiets als coca-thee.


Ze zal wellicht niet zo vaak bloggen, omdat het internet niet tot overal reikt, maar wist je bijvoorbeeld dat de zomervakantie er nu pas afloopt?

zondag 3 februari 2008

Tamil-land


Ook de zes studentes zijn in India aangekomen, na een lange en vermoeiende vlucht.
Iets wat opvalt: hoeveel bagage iedereen meesleept. Let op die arme taxi-chauffeur...