donderdag 28 augustus 2008

Proefkonijnen

De studenten die begin dit jaar in Ecuador werkten, zijn proefkonijn geworden.

De ICTO-coach van het departement Lerarenopleiding gebruikte hun powerpointpresentatie om het pakket iSpring te testen. Het resultaat is een mooie, maar luide, flash-presentatie op het internet.

dinsdag 17 juni 2008

Video

Thijs, Thijs en Sarah hebben ook filmpjes gemaakt, en die staan niet alleen op de website van de KHBO, maar ook op youtube.



maandag 9 juni 2008

"Ik wil mij sociaal engageren"

Thijs Dejonghe trok als student drie maanden naar Ecuador

WESTROZEBEKE - Drie studenten uit de lerarenopleiding aan het KHBO in Brugge trokken er voor 3 maanden op uit om een plaatselijk schooltje in de jungle van Ecuador te ondersteunen. Onder hen Thijs Dejonghe (23) uit Westrozebeke, bijgestaan door Sarah De Clerck en Thijs Caron.

Thijs Dejonghe (23), student aan de KHBO in Brugge, heeft een sterke interesse voor Latijns-Amerika. Eerder was hij reeds in Guatemala, onlangs trok hij samen zijn twee medestudenten Sarah De Clerck uit Snellegem en Thijs Caron uit Westende naar Ecuador. Toen hij op zijn zestiende de keuze maakte om de richting leefgroepenwerking te volgen, wist hij het zeker : "Ik wil mij sociaal engageren voor mensen die het minder goed hebben in onze maatschappij."

'Hulp met een hart'
Thijs kwam in contact met het project 'Ayuada Con Shungo', toen hij in 2005 op de cultuurbeurs in Roeselare was, waar hij voorzitster Anne De Bruyckere leerde kennen. 'Ayuda Con Shungo' (Hulp met een hart), een project opgestart in 2001, heeft als hoofddoel een volwaardig schooltje uit te bouwen en te voorzien van alle nodige didactisch leermateriaal. Daarnaast wordt elk kind met capaciteiten de kans gegeven om verder te studeren. Het verstrekken van medische hulp, het oprichten van workshops en het organiseren van voorlichtingsavonden over gezonde voeding, hygiëne en seksualiteit vormen de derde doelstelling. Thijs, zijn naamgenoot en Sarah vertrokken op 19 januari voor hun Noord-Zuidstage naar het Ecuador. Als vrijwilligers zetten zij zich drie maanden lang in voor de indianenkinderen uit het dorpje Chaupi Shungo, een klein dorpje ten oosten van de Andes, verscholen in de jungle van Ecuador. De studenten waren er om de taak van de juf te ondersteunen en hen te begeleiden bij het aanbrengen van nieuwe zaken. De juffen waren wegens lage betaling regelmatig afwezig.


Sarah gaf vooral Engelse les op school. Thijs en zijn naamgenoot zorgden dan weer vooral voor het didactisch materiaal voor de kleuterklas. De tijd buiten de schooluren spendeerden ze aan het opzetten van activiteiten voor de indianenkinderen. Voetballen met een in bamboestokken opgezet doel. Volleybal spelen, beachtennis, freesbee, zwemmen in de rivier, zandkastelen bouwen, baseball spelen, eigen schommels maken, enzovoort.

Participatie van bewoners
Een plaatselijke timmerman werd aangesproken om banken voor in de onthaalhoek te ontwerpen, net als speelgoedbakken, een rekje voor alle werkjes en ander materiaal. De studenten integreerden op die manier het 'hoekenwerk' van in het Vlaamse onderwijslandschap bij kleuters in Ecuador. Een onthaalhoek, timmerhoek en speelhoek vonden zo hun ingang in het plaatselijk schooltje. Veel van zijn tijd bracht Thijs door in de onthaalhoek, waar hij liedjes begeleidde met zijn gitaar. Ook de andere hoeken zoals een bouwhoek, puzzelhoek, poppenhoek, boekenhoek en knutselhoek, werden speciaal ingericht en voorzien van nieuw en duurzaam materiaal uit Ecuador zelf, met gelden van de vzw. Het project wordt in de eerste plaats financieel mogelijk gemaakt door de sponsoring van de provincie West-Vlaanderen en nog enkele grote acties van de Sint-Jansschool in Knokke, een aantal serviceclubs en individuele sponsors.

(Stijn Cappelle)
Meer informatie over het project 'Ayuda Con Shungo' vind je op http ://www.ayudaconshungo.be, of je kan het reisverslag nog eens nalezen van Thijs Dejonghe, Sarah De Clerck en Thijs Caron op hun blog http ://www.sarahthijsenthijs.blogspot.com

Weekbode regio Roeselare, 30 mei 2008

vrijdag 16 mei 2008

Reismarkt


KHBO EN ‘VERDER’ STUDEREN
Ontwikkelingswerk in onze hogeschool

Stagiairs in Zuid-Amerika, projecten in Rwanda en Oost-Kongo, lessen in India… Dit jaar deden 16 studenten van de KHBO een lange stage in een ontwikkelingsland, voor volgend jaar diende zich al een veelvoud aan. Waarom doen we het, en welk voordeel levert het die studenten op, naast het avontuur? En wat is het grote verschil met Erasmus studentenuitwisselingen?

Op woensdag 21 mei tonen terugkerende studenten wat hen zal bijblijven van hun verblijf in India, Gambia, Tanzania, Ecuador en Bolivia. Ze doen dat met marktstandjes. Eerder dan iets te verkopen, vertellen ze verhalen aan de hand van voorwerpen en praten ze over wat hen bezield heeft om ‘verder’ te gaan. Eerste- en tweedejaarsstudenten kunnen kennismaken met mogelijke bestemmingen, bevriende organisaties zijn ook aanwezig.

Die reismarkt wordt gevolgd door een bezinning met enkele bevoorrechte getuigen:


  • Melanie Surmont (stage lager onderwijs in Guatemala, 1998) geeft aan welke impact dat stageverblijf op haar had.

  • Sofie Van Zeebroeck (Jint vzw, een organisatie voor jeugdwerk in het buitenland) heeft het over interculturele competenties die verworven worden bij een werkverblijf in ontwikkelingslanden.

  • Peter Van Slambroeck van de Stedenband Oostende-Banjul vertelt over de investering in zo’n stage, en de opbrengst ervan.

Het is de eerste en laatste keer dat deze namiddag georganiseerd wordt in de Campus Garenmarkt, die we halverwege september 2008 verlaten.

  • 14u: reismarkt van terugkerende studenten
  • 15u: geleid gesprek met betrokkenen
  • 16u: drankje

Woensdag 21 mei 2008, 14u-16u, Garenmarkt 8, 8000 Brugge

donderdag 15 mei 2008

Blooper


Hannelore, Annelore, Shari, Ilke haalden de uitzending van Zieta Campus, op Focus-WTV. Het begint vanaf 3'20, en er zit een blooper op het einde.

dinsdag 13 mei 2008

Innsbrück in de KHBO


Momenteel geeft Hans Hofer, docent bioloog en vakdidactiek-biologie uit Innsbruck, les bij ons. Over leercirkels, maar evengoed over schooluitstappen biologie en over zijn specialisme, Alpenflora.

KHBO in Graz



Charlotte telt af, maar merkt tegelijk op dat ze drie KHBO-docenten heeft gesignaleerd in Graz. Kan je zien welke?


UPDATE:
De docenten in kwestie signaleerden een nog rijkere beeldenschat van

Opvallend hoe de Bruggelingen aanwezig zijn...

donderdag 8 mei 2008

Nieuwe bestemmingen?

Nog wat voorbeelden van partners waarnaar we zeker studenten willen sturen.

Erasmus:
- Universitat Autonoma de Barcelona E BARCELO02 (http://www.uab.cat/)
- Universität Osnabrück D OSNABRU01
- Pädagogische Hochschule Steiermark A GRAZ 04
- University of Hradec Kralove CZ HRADEC01
- University of Gdansk PL GDANSK01
- Marnix Academie Utrecht NL UTRECHT27
- West Jutland University College – CVU Vest DK ESBJERG17
- IUFM Strasbourg F STRASBO 13
- Wsechnica Swietokrzyska PL KIELCE04
- Hogeschool van Amsterdam NL AMSTERD 05
- IUFM Nord-Pas de Calais F LILLE19
- Katholieke PABO Zwolle (http://www.kpz.nl/)

Noord-Zuid
- Likasi (D.R. Congo) (via de Congregatie van de Broeders Xaverianen)
- CERPI - IPTK (Sucre, Bolivia) (via BFOS)
- Acopamec (Salvador de Bahia, Brazilië), (via BFOS)
- Volens (Morazan, Venezuela) (via BFOS)
- Caiza D. (Bolivia) (via Georges Suvée)
- Ayuda con Shungo (Arichonda en Tena, Ecuador)
- Premahome (Pondicherry, India, http://www.premahome.org/)
- Asha-Hope (India en Sri Lanka, http://www.asha-hope.be/)
- Masomo (Kolwezi, D.R. Congo, http://www.masomo.net/)
- St.-Josephs Basic Cycle School (Banjul, Gambia, via Stedenband Oostende)
- Picca (Kerr Sering, Gambia, http://www.picca.be/)
- Centre For Excellence (Laetare, Nigeria) (via BFOS)
- Guinaid (Guinee)
- Panamaribo (Suriname) (via Karel de Grote hogeschool, via VVOB of via Mieke Balcaen)
- FECAMN (El Salvador)
- Southern Highlands School (Tanzania)

Als de lente komt, dan stuur ik jou...



Foto's uit Amsterdam.

Voetbal in China?


Eva en Lise hebben hopen foto's bij op hun website gezet. O.a. van kasten op straat, beschermengels en Gambiaans voetbal.

Exotisch België


Hannes gaat door op het élan, en bericht over het stromend water op school in Assebroek...

maandag 5 mei 2008

Shari in de krant


Uit de krant van vorige woensdag.

vrijdag 2 mei 2008

Fini!


Ook Adelien heeft in stijl afscheid genomen.

Net als Ilse trouwens. En Liesbeth, die zelfs al conclusies trekt.

Terug thuis




Stephanie heeft bij thuiskomst (wegens een overschot aan rode bloedcellen) nog heel wat werk aan haar weblog verricht, o.a. stapels foto's. Mooie foto's.

dinsdag 22 april 2008

Naar het Zuiden


Adelien is vorige week helemaal tot aan de Middelandse Zee getrokken. Wat handig was, was dat ze haast langs de route bij een studiegenote kon logeren, en dat ze met andere studiegenoten kon optrekken: Avignon, Aix-en-Provence, Marseille... De foto's spreken boekdelen.

Deze week is haar laatste week, en ze moet o.a. voor haar lessen een moskee bezoeken.

Engelsen over Nederland


Ilse heeft de werking van Nederlandse windmolens uitgelegd gekregen. Van twee Engelsen.

Ook haar verblijf loopt ten einde, hoewel de meeste studenten iets langer in Utrecht blijven: haar studieprogramma is immers op haar maat gesneden.

Gedaan


Sarita, Thijs en Mateo zijn na een bewogen afscheid, vorig weekend geland in Zaventem.

De India-reizigsters landen normaal morgen, maar op hun weblog heerst voorlopig de stilte.

Hannes geniet nog van een fiets- en trektocht (o.a. naar de sneeuwtoppen van Mount Neru), en heeft pakken prachtige foto's.

Hanne en Annelies zijn al sinds vrijdag terug, en zien het Vlaamse leven voortaan door een roze bril, hoewel ze nog wat voor aanpassingsproblemen vrezen.

dinsdag 15 april 2008

Lesonderwerp: België


Liesbeth kreeg de opdracht om Catalaanse leerlingen vertrouwd te maken met België. Ze deed dat met hoekenwerk (frietjes snijden!), raden welke taal in welke stad wordt gesproken en vooral verhalen vertellen. Ze werd teruggevraagd, de les viel in de smaak. Enkel de schoolkok vond dat de frietjes in zijn restaurant thuishoorden.


Verder heeft ze bijna wekelijks een gastdocent, iets wat bijzonder interessant is. Hoe kom je anders wat te weten over de rol van sprookjes in het Turks onderwijs? Volgende week komt er trouwens een Brugse docent langs, in Barcelona.

En ze heeft veel extra foto's ingeladen.

Schrik om terug te keren


Hanne en Annelies zijn aan het afronden: laatste vergaderingen, Gambia-koffer, WERO-thema, subsidiedossier afwerken en zelfs een nieuwe onderwijzeres aanwerven!

Maar wat hen vooral bezig houdt, is de aanpassing aan het leven in Vlaanderen, aan een hogeschool. Ze liggen er echt wakker van.

UPDATE: Ze vragen ook om hen vrijdagochtend in Zaventem te komen opwachten.

Gedaan!


Stephanie kuist haar schup af, en ze neemt afscheid in verschillende stappen, al een hele week lang.


Dankzij haar contacten op haar school kan ze nu een week lang nog in Bolivië rondreizen, en o.a. de zoutvlakte van Salaar de Uyini bezoeken.

maandag 14 april 2008

Dramales aan dove leerlingen


Riet vertelt honderduit over haar stage in Tsjechië. En ook over haar Tsjechische les.


Eén voordeel van Erasmus-uitwisseling is dat iedereen graag bij je op bezoek komt: ze heeft hopen gasten over de vloer gehad, van familie en vriend tot jaargenoten.

Zdravo


Oostenrijk klinkt misschien niet exotisch, maar je zit er op een boogscheut van de Balkan (Slovenië!), en Oost-Europa (Tsjechië, Slovakije!). Even de trein nemen, en je bent er in een andere wereld, zo meldt Charlotte.

Voor en na


De studenten in Ecuador hebben foto's gemaakt van hun leslokalen en van de veranderingen die ze hebben aangebracht: ene puzzelhoek, een onthaalhoek, en héél veel voor- en na-foto's.

vrijdag 11 april 2008

Goede Noord-Zuid stages


De VVOB stelt elk jaar een aantal stageplaatsen in ontwikkelingslanden voor. Het gaat om plaatsen, geen beurzen, maar de begeleiding en omkadering is meestal erg goed.

De lijst met stageplaatsen wordt eind mei, begin juni gepubliceerd, en de deadline voor aanvragen is eind september - wanneer je dus heel zeker weet of je al dan niet mag vertrekken.

La chaussette lavée


Adelien heeft striemende kritiek op de aardrijkskundelessen die ze kon observeren. Misschien maar goed dat net die betreffende docente binnenkort Brugge zal bezoeken.

En verder heeft ze verhalen over terugkerende sokken, een fanatieke Tunesiër en pannenkoeken.
[Ik had de titel verkeerd gespeld - dankjewel Adelien!]

Trouw


Lise en Eva hebben enkele ander scholen bezocht, en een wildpark. Verder waren ze de eregasten op een huwelijksfeest, dat een heel weekend duurde. En maandagochtend stonden ze weer voor de klas.

Deze week is hun laatste week voor de eigen klassen, volgende week zullen ze, als afscheid, voor elke klas een andere activiteit voorbereiden: een uitstap, drama, sport, muziek, beeld...

donderdag 10 april 2008

Weblog International Class


Ze zijn er zeker vier keer aan begonnen, de Internationale Bende, maar het is hen nog altijd niet gelukt.

Maar enig speurwerk leverde toch verslagen en foto's op van de International Class.

En het verslag, nu eens niet van een deelnemende student, maar van een student die een Turkse deelneemster meenam naar zijn stageplaats. En naar zijn huis.

woensdag 9 april 2008

Teachers...


Ook Baukje doet mee aan de fotowedstrijd.

Verdriet


Annelies en Hanne hebben een kereltje uit hun school mee helpen begraven. Overleden door een stomme infectie met hondsdolheid. Acht jaar. Nergens een inenting te vinden.


Wat hun werk betreft, hebben ze inspiratie uit de Klimop in Oostkamp gebruikt voor een boekenproject in hun school in Kerr Sering. En ze hebben meegewerkt aan een schooluitstap naar de zee. Ook was er een behoorlijk strenge vergadering met alle ouders: regelmatig te laat, is verlies van de gratis inschrijving! En ze zullen de volgende dagen hun stage afronden, door o.a. nog het didactisch materiaal in orde te brengen, en een wero-thema rond Gambia uit te werken.


Verder hebben ze het historische slaveneiland Juffereh (het voormalige Fort James) bezocht, en commentaar geleverd op de chaos in de KHBO!

Gips


Hanne zit met een been in het gips. Wat op zich al lastig is om lessen te volgen of stage te doen, maar extra problemen oplevert voor de International Class.


Want die doet erg veel bezoeken. Volgende weken staan o.a. scholen in het Brusselse, het Europese parlement en het Onderwijsmuseum op het programma. Want die laatste module gaat over de Europese dimensie van ons onderwijs. De Turkse deelneemsters slijpen al hun messen - ze maken nog geen deel uit van de EU.


Gelukkig is de IC bewust kleinschalig, en sleutelen de docenten al aan een oplossing voor Hanne.


dinsdag 8 april 2008

Wenen en wennen


Charlotte moet serieus wennen aan het Nederlands, nu ze ondertussen al meer dan een maand in het Duits studeert en leeft. Verder heeft ze het over het vele werk (twintig boeken!), over het bezoek van haar broer en ouders (die haar meenamen naar Wenen).


En stelde haar kandidatuur voor onze officieuze fotowedstrijd.

Reflecteren


Hannes maakte enkele mooie bespiegelingen over zijn stage in Tanzania: wat heeft hij geleerd, waarin verschillen Tanzaniaanse leraars en leerlingen van Vlaamse, waar is hij tevreden over, en waarover niet.


En verder: hoekenwerk introduceren, schooltoneel over 'two ways to count to ten' en een prachtig afscheidsfeest.

Shimla


In Noord-India hebben Mieke, Hannelore en Annelore Jaipur, Dehli en Shimla bezocht, en enkele schooltjes.
Tina en Shari doen ondertussen vrijwilligerswerk in scholen en weeshuizen bij Pondicherry.

maandag 7 april 2008

Tulpen uit Utrecht


Ook Ilse bezocht de hoofdstad van Nederland, met een leuk verslag.

Grafisch


Het lijkt wel echt een wedstrijd tussen Ecuador en Gambia, om de mooiste foto's. Op de voet gevolg door de Elzas. Oordeel zelf.

Koude sneeuw, warm water


Stephanie beleeft heel wat uitersten in Bolivië. Ze is momenteel haar lestaken, die ze heeft moeten afdwingen van de directeur, aan het afronden: de laatste hoofdstukken erdoor jagen, examens opstellen, overleg met collega's.


En tussendoor laat het internetcafe het afweten. Of de electriciteit. Of de medepassagiers op de bus. Of de langgezochte DVD.


Gedaan met examens


In Kortrijk hebben ze hun laatste examens achter de rug, en die waren geen lachertje.


'Teleurstellend simpel' was één oordeel.


En ze gaan de sfeer missen. Maar eerst zien we elkaar weer, op de afsluitende receptie, nu woensdagavond.

donderdag 3 april 2008

Truncus communis


Adelien heeft dan uiteindelijk toch een observatiestage in het secundair kunnen loskrijgen.


In Frankrijk hanteert men het systeem van collèges, een soort gemeenschappelijke eerste graad, waar alle leerlingen nog door elkaar zitten, een 'comprehensief' systeem, in plaats van onze 'categoriale' opsplitsing in schooltypes zoals bij ons.


En Adelien geeft treffend weer hoe zich dat in de klas laat voelen. Bovendien kon ze ook een 'concours de maths' beleven, waarin de competitiegeest van leerlingen wordt gestimuleerd door groepswerk dat door een jury wordt beoordeeld.

Al fresco


Om stagelessen te geven aan Spaanse kinderen, moet je vooral een fris hoofd hebben.


Een serveertip van Liesbeth, die de Falles-feesten in Valencia heeft bezocht. En die nog altijd op wat zon hoopt.

Examen geschiedenis


Baukje heeft examen afgelegd bij een docent die haar eerst niet in zijn lessen wilde toelaten. En ze presteerde het om op het verkeerde uur op te dagen. Ze heeft nu een heel andere kijk op geschiedenisonderwijs in Vlaanderen en in Nederland.


Benieuwd naar de afloop?

Te warm


In Gambia is het bijzonder warm, zelfs voor Pasen.


Het idee om de Paasvakantie over te slaan is een matig succes: enkel de sterkste leerlingen komen naar school, en Annelore en Hanne merkten dat een dergelijk niveauverschil een verschil maakt in lesvoorbereidingen.


Door de komst van hun projectleiders, Tine en Omar, is de bedrijvigheid ook extra toegenomen: vergaderingen, bezoekers, bouwwerken, nieuwe afspraken, evaluaties. En veel ideeën om iets rond Gambia te doen in het Vlaamse onderwijs!

Stroompanne

Geen electriciteit, maar toch bloggen: Stephanie in Bolivia. Ondanks de moeilijke internettoegang, heeft ze veruit de meest volledige weblog bijeen geschreven over haar onderwijsopdracht in Bolivië.

Over ratten in de klas, urenlange oudercontacten en leerlingen die agendas verwisselen. En over een initiatief van haar dat zo sterk in de smaak viel bij haar mentoren, dat haar gevraagd werd om het voor alle leerjaren voor te bereiden. Waarop Stephanie 'ja' zei. En waarop ze zich al dat extra werk bekloeg.

krant



Thijs staat in een online-krant.

zaterdag 29 maart 2008

Welkom!


Charlotte meldt uit Graz dat haar paasvakantie al afgelopen is, maar dat de ontvangtsweek bijzonder leuk was. En lekker.

Bruna, parlement en schimmenspel


Utrecht is de Nijntje-stad bij uitstek, en Ilse heeft dat ervaren. Ook bezocht ze het Europese parlement (en Manneke Pis), en kreeg ze lessen over het gebruik van schimmenspel en over adaptief onderwijs.


Een goedgevulde halve week!

Tan + Zan


Blijkbaar zijn meerdere studenten van het paasverlof gebruik aan het maken om hun land te zien.


Hannes stak de zee over, om het andere deel van Tanzania (het eiland Zanzibar, tegenover het vasteland Tanganika) te zien.

Niet veel te zien, allemaal tempels

Een deel van de Indische dames is noordwaarts getrokken, naar Calcutta (moeder Theresa!), Agra en de Taj Mahal.

donderdag 27 maart 2008

Examens


In Kortrijk zijn ze aan de laatste loodjes begonnen: blok en examens.


Overigens hadden ze er nog een leuke activiteit op zitten: de presentaties van biografische interviews die ze zelf deden, met mensen die een leven lang in het onderwijs hadden gewerkt. Leuk, niet alleen om de inhoud, maar ook om de vorm. De enkele 'reguliere' studenten onderwijskunde sukkelden door hun presentaties vol moeilijke woorden, vallende voorbereidingsbladen en overladen grafieken. De voortrajecters uit de KHBO Lerarenopleiding daarentegen brachten boeiende 'lessen', met twee voeten op de grond.


En nu? Eerst studeren, dan kijken of ze volgend jaar in het werkveld stappen, dan wel verder studeren. Twee examens zijn open-boek examens, wat niet wil zeggen dat je er niet voor kan studeren. Ze geven een voorbeeldje van een examenvraag:


"Leg uit waarom het thans moeilijk is om de geschiedenis van de psychologie (als gedragswetenschap) te blijven zien in termen van een "progressief-lineair" verhaal. Dit omvat twee delen: 1. geef eerst aan waaruit zo'n progressief-lineair verhaal bestaat; 2. ontwikkel de argumenten op grond waarvan je zo'n verhaal kan problematiseren: wetenschapsintern zowel als wetenschapsextern."

Actieve observatie


Adelien doet aan stage, met twee beperkingen: ze doet dat in lagere scholen, terwijl ze eigenlijk in BASO zit, en het gaat om observerende stages. Blijkbaar ligt het in Frankrijk moeilijk om toestemming te krijgen voor uitzonderingen.


Maar eens op school verandert dat: men stopt haar bij de hogere klassen, en betrekt 'notre amie belge' bij de lessen. Volgende week staat ze zelfs bij 15-jarigen, en mag ze lessen 'assisteren'. Wel op school zijn om 7h50, en het Duits oppoetsen.

Accentklas


Baukje is nogal teleurgesteld over de Accent-klas in Schagen, waarvoor ze een sneeuwstorm voor heeft getrotseerd: het was een bijzonder chaotisch Open Leercentrum, waar volgens haar zelfs amper deftig werd lesgegeven.


Ze heeft ook Den Haag bezocht (Het Binnenhof! Madurodam!) en stelt haar internationale vriendenkring uit The Netherlands en Diemen (China, Finland, Canada, Hongarije, Korea) voor.

Gambiakoffer


Eva en Lise ontvangen nu het materiaal dat ze vóór hun vertrek per scheepscontainer naar ziochzelf hadden gestuurd.

En ze werken aan een Gambia-koffer voor het Oostendse onderwijs, een hele knappe manier van samenwerken tussen stedenband Oostende, twee stagiairs en de KHBO Lerarenopleiding. En een tastbaar resultaat van hun stage, dat bovendien zeker en vast door anderen gebruikt zal worden. Met het Brugse Noord-Zuid centrum zijn nu al onderhandelingen begonnen voor iets gelijkaardigs, volgend jaar.

Tenslotte melden de dames ook dat ze illegaal zijn gaan zwemmen.

dinsdag 25 maart 2008

Wiskunde en handvaardigheid


Hannes blogt opnieuw: over zijn herhaallessen wiskunde, het opstellen van examens (met typmachine!) en over de theoretische handvaardigheid.

Koortsig

Wie vertrekt, neemt best een reisapotheek mee. Na Ilse, Ilke en Lise, heeft nu ook Thijs hoge koorts. En een gemene spinnenbeet.

Verder lijkt alles goed te lopen in Ecuador: de speelplaats is heraangelegd, de examens zijn net afgelopen.

vrijdag 21 maart 2008

Kleren in een kooi

Ook Riet vertelt over haar vreemde stage-ervaringen in Tsjechië, op een ongedwongen manier.

Klee en Klimt


Liesbeth vertelt over haar eerste, vreselijke stage-ervaring in Barcelona (ook al in lager onderwijs!), en over het Comenius-project rond het werk van Gustav Klee en Paul Klimt, waarin ze betrokken is geraakt.

woensdag 19 maart 2008

Osterferien


Charlotte heeft verlof, maar ze vult dat goed op met studentenfuiven, bezoek aan het Kunsthaus van Graz, opdrachten en voorbereidingen. En haar eigen lessen, over België bijvoorbeeld.


De buitenlanders vallen niet zo goed mee, maar de Oostenrijkse medestudenten daarentegen, vangen haar héél goed op. En ze houdt van het Duits, meer nog dan van het Amerikaanse Engels waarin ze les krijgt.

Lage landen


Baukje heeft na hopen jeugdliteratuur ook de Nederlandse veerponten ontdekt - hoewel ze die anders spelt. En ze heeft hopen Hongaars bijgeleerd. Ook al in een geheel eigen spelling.